SINCRON – PRIMA FORMATIE ROCK & ROLL ROMANEASCA

 • PUBLICAT IN 2009 DE // CATEGORIE: MUZICA /

  19 Comentarii
  Formatia Sincron - TVR. 1966.

  Formatia Sincron - TVR. 1966.

  Sincron a fost prima formatie romaneasca care a cantat rock ‘n’ roll. Infiintata pe 22 octombrie 1964, a fost cunoscuta mai ales prin adaptarea pe ritmuri beat a unor melodii populare romanesti. Liderul formatiei a fost Cornel Fugaru, cel care a realizat aranjamentele si compozitiile melodiilor.
  In 1964 formatia s-a infiintat pe langa Casa de cultura a sectorului 6 Bucuresti. A participat la numeroase turnee muzicale in tara si in strainatate: Polonia (1967-1970, 1974), Israel (1969), URSS (1972). In 1968 a participat la Festivalul tineretului din Sofia, unde a obtinut premiul al treilea si medalia de bronz pentru formatii beat (mai precis backbeat, specific stilului de muzica rock and roll).

  Membrii formatiei Sincron:

  La inceput, formatia Sincron a debutat in urmatoarea formula: Cornel Fugaru (solist vocal, orga si pian), Alexandru (Sandu) Arion (chitara solo, voce), Dan Voinescu (chitara acompaniament, voce), Antoniu Cobirzan (chitara bas), Constantin Cobirzan (chitara melodica) si Ilie Mihalache (baterie), ultimul fiind inlocuit de Doru Donciu ?i mai apoi de Ionel Ucu Bratu Voicescu.

  In 1971, formatia s-a restructurat astfel: Cornel Fugaru (solist vocal, orga si pian), Silviu Hera (chitara solo), Gerhard Gerl (chitara acompaniament), Mircea Tudoran (chitara bas, din 1969), Dumitru Girz (trombon) si Ion Cristian (baterie). In 1972 li s-au alaturat Gheorghe Stavri (chitara solo, voce), Cornel „Muzicuta” Ionescu (chitara bas, muzicuta, vocal), Victor Boz (saxofon tenor), Ilie Dornescu (trompeta) si periodic, Tomi Beretzki (saxofon alto).

  De-a lungul timpului, alaturi de membrii formatiei au mai cantat: Mihai Viziru, Stefan Berindei, Ion Berindei, Octav Zemlicka, Csobi Zemlicica, Dan Andrei Aldea, Arpad Cenuser, Puiu Breck, Doru Tufis.

  Singurele soliste vocal care au cantat permanent cu formatia Sincron au fost Anda Calugareanu din 1965 si Gabriela Teodorescu din 1967. Au sustinut impreuna turnee in Polonia, Bulgaria, Rusia, Germania si in toata Romania.
  In prezent, Gabriela Teodorescu locuieste in Italia, dupa ce in 1978 avea sa lase Romania, casatorindu-se in Germania. La scurt timp, s-a stabilit in Italia impreuna cu sotul ei (mama ei este italianca), urmand amandoi o cariera in turism. Este unul dintre actualii ghizii oficiali ai Italiei, dar si un ghid recunoscut international.
  Gabriela Teodorescu ne povesteste:
  “Am debutat la emisiunea Debuturi in 1967, eram eleva in ultimul an al liceului. Acea emisie a fost intimplator urmarita de formatia Sincron, care erau in pauza unui concert. A doua zi s-au prezentat toti la liceul unde invatam. Dupa o auditie m-au si declarat a doua solista a formatiei, dupa Anca Calugareanu, care cata deja cu ei de doi ani”.

  Formatia Sincron a mai fost acompaniata de cantarete precum Pompilia Stoian, Margareta Paslaru (din 1967) si altii.

  Formatia Sincron a aparut si in filme cinematografice si pentru televiziune: Opt minute de vis (scurtmetraj, 1966), Opt exercitii pe 625 linii (pentru televiziune, 1967), Impuscaturi pe portativ (lungmetraj, 1967).

  Ducea rufele la rau – Sincron – Spectacol 10 ani TVR. 1966
  Hop-sa si la, la, la! – Nancy Holloway & Sincron – fragment din filmul “Impuscaturi pe portativ” (“Shots on the Stave”) 1967

  Rata – Sincron – fragment din filmul “Impuscaturi pe portativ” (“Shots on the Stave”) 1967
  Bonjour Bucarest – Nancy Holloway – fragment din filmul “Impuscaturi pe portativ” (“Shots on the Stave”) 1967

  Intre spectacolele muzicale si de revista la care au participat sau pe care le-a realizat se numara: Cu muzica nu e de glumit, Serile Scanteii tineretului editia a V-a, Tinerete, poezie, muzica usoara (1966), Colibri Music Hall, Unda vesela (1967), Scandal la Boema, Cu masca, fara masca (1967-1968), Zig-zag la Nottara (1971), Muzica si poezie, La portile dorului, Ritmurile tineretii (1972), Intalnire cu Sincron (1973), Varietati ’76 (1976).

  Formatia s-a desfiintat in 1978.

  Copertile inregistrarilor Sincron


  Sincron – Hey hey, Wooly Bully, Hippy Shake, Fara tine, Haulita de la Gorj
  Multumiri lui Andrei S. pentru acest montaj

  Ascultati discografia formatiei Sincron » pe Radio3net online al lui Florian Pittis.

COMENTARII

19 Comentarii pentru SINCRON – prima formatie rock & roll romaneasca

 • crackhead a scris in Iulie 7, 2009 la 10:10 //

  ce tare suna :) nu stiam de ei… lol.

 • gabriela teodorescu a scris in Noiembrie 18, 2009 la 11:05 //

  nu stiu daca ma considerati “si alti cintareti”. Numai o mica informatie: Eu, GABRIELA TEODORESCU impreuna cu ANDA CALUGAREANU am fost singurele cantarete care au cintat permanenent cu formatia sincron. Anda din 1965 eu din 1967. Celelalte cantarete de voi mentionate au fost acompaniate se formatia sincron in citeva ocazii, ele fiind pur si simplu in distributia spaectacolului respectiv. Personal ,sint numai iritata de lipsa de memorie a asa zisilor cunoscatori ai muzici usoare romanesti.
  Numai bine-gabriela teodorescu

 • Ana-Maria Oana a scris in Noiembrie 19, 2009 la 12:18 //

  Gabriela, nu stiu daca ma crezi, dar sunt atat de fericita, radiez de cand am intalnit acest comment al tau. Te rog mult ajuta-ma sa fac din acest articol o documentatie cu informatii reale 100% si sa corectez ceea ce eu nu inca nu stiu.
  Mi-ar face o deosebita placere, daca ai avea timp si starea necesara pentru un interviu. Sunt foarte curioasa cati ani ai, si toate detaliile. Pot sa iti scriu pe mailul lasat aici? Ma duc sa fumez o tigara intre timp, sa imi stapanesc emotiile.

 • gabriela teodorescu a scris in Noiembrie 20, 2009 la 1:23 //

  si tu nu poti sa crezi cit sint eu de fericita aflind ca cineva isi mai aduce aminte de mine. Tacerea mea a insemnat stergerea mea din viata muzicala romaneasca. Scrie-mi cind vrei pe mail, am sa-ti raspund cu multa placere.
  gabriela

 • gabriela teodorescu a scris in Decembrie 1, 2009 la 6:10 //

  draga ana-maria, iti multumessc mult pentru rectifica facuta in articolul despre formatia sincron. Iti voi scrie peste vreo 3 luni penntru ca miine am avionul pentru america unde ramin pentru toata iarna.Deci iti urez deja tie si tuturor celora care urmaresc acest site un craciun fericit si un minunat 2010.

  Gabriela teodorescu

 • Alexandru Arion a scris in Decembrie 10, 2009 la 8:34 //

  Ma bucur ca in fine cineva a scris ceva despre noi.Eu am publicat aici in Grecia amintiri despre Sincron in limba romana si greaca,si am contacte cu cativa din baieti,altii ne-au parasit si concerteaza in cer( fratii Berindei).Imbatranim pacat.

 • Ana-Maria Oana a scris in Decembrie 11, 2009 la 12:35 //

  @ Alexandru Arion
  Imi cer scuze ca am scurtat numele, insa nu incapea tot. Este ok daca il lasam asa?
  In primul rand ma aplec in fata ta, si in faza muzicii voastre.
  Eu am doar 29 de ani, astfel ca toate informatiile ce le-am cules mai sus au fost de pe internet. Azi am cautat mai multe informatii despre formatia Sincron si am mai gasit un link: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Sincron
  La acest link mi-a atras atentia informatia precisa asupra membrilor formatiei Sincron…si recunosc ca nu stiam componenta pana acum.

  Te rog din suflet, poti sa te uiti un pic si sa ne zici daca respectiva informatie e buna, astfel incat sa corectez si eu greselile?

  Daca mai ai materiale (poze, texte, sau inregistrari), sau orice altceva despre formatie si despre tine, le pot publica aici specificand autorul, adica numele Alexandru Arion.
  De ce ai publicat in Grecia? Esti acolo de mult timp?
  Imi poti scrie de acum la formularul de contact ca sa putem vorbi pe mail?

  Iti multumesc mult. Sunt atat de fericita ca putem vorbi. Enorm de fericita!
  Si nu, in sufletele noastre nu o sa imbatraniti niciodata! Muzica voastra ne va mentine intotdeauna spiritul tanar!

 • luiza a scris in Ianuarie 14, 2010 la 10:48 //

  Salut tuturor, sunt extraordinar de emotionata sa fiu atat de aproape de oameni pe care ii admir nespus. Desi sunt relativ tanara, si n-am trait vremurile ametitoare ale anilor ’60-’70, ca fan inrait al genului nu ma pot abtine sa nu-mi imaginez magia pe care a tesut-o formatia Sincron. Am 2 viniluri cu Sincron (45 – EDC 712 si EDC 828) si as fi interesata sa aflu de unde as mai putea cumpara si altele. Inca o dorinta foarte mare ar fi sa vad timpurile de atunci prin ochii acestor oameni care duc in sufletele lor atata frumusete si noblete. Poate, la un moment dat, cineva reuseste sa smulga cateva informatii: cum era atmosfera la concertele lor, povesti din turnee etc.

 • Mihai Viziru a scris in Aprilie 5, 2010 la 7:08 //

  As vrea sa obtin adresa de mail: Gabriela Teodorescu ! Va multumesc ! Viziru

 • Mihai Viziru a scris in Aprilie 5, 2010 la 7:54 //

  Hallo Ana-Maria Oana !!! informatii super precise despre inceputurile formatiei care ceva mai tarziu a capatat numele SYNCRON poti afla numai de la mine,de la EMIL KOST(impresarul grupului) si de la fratii Cobarzan. Ai adresa mea de mail. Nu e secreta : mihaiviziru@web.de da un semn de viata si vei afla tot ce doresti.

 • Ana-Maria Oana a scris in Aprilie 6, 2010 la 7:58 //

  Salut Mihai,
  Acum sunt foarte ocupata cu un eveniment, care va fi vineri pe 9 aprilie. O sa vreau sa vorbim detaliat incepand cu luni.
  O sa ii dau un mail Gabrielei sa o intreb daca pot sa iti trimit mail cu mailul ei. Sorry, dar asa e politica pe bloguri. E-mailul este confidential.
  Ne auzim in curand.

 • George Stavri a scris in Decembrie 9, 2010 la 8:25 //

  Hello

  Locuiesc in USA din 1980. Participarea mea ca instrumentist(chitara solo) cu formatia Sincron a inceput cindva in 1971 pina in 1974. Am avut placerea sa cint alaturi de Cornel Fugaru si Ucu Bratu Voicescu singurii membri ramasi din Sincronul original. In noua formula care sa schimbat de-a lungul anilor 1971-1974 am avut privilegiul sa acompaniez in turnee din tara si peste hotare pe Aurelian Andreescu,Aura Urziceanu, Gabriela Teodorescu,Nicky Marinescu,Dida Dragan si alti artisti de renume. Am ramas in contact cu Bebe (Cornel Fugaru) pe care am avut satisfactia sa-l revad in 2003 la Bucuresti. Sint impresionat de faptul ca aceasta tinara Ana Maria Oana doreste sa expuna lumii evenimente muzicale care au avut o contributie enorma culturii rominesti din acea perioada. Doresc daca este posibil sa iau contactul cu Gabriela Teodorescu. Daca cumva Gabriela nu-si mai aminteste numele meu de famile sint convins ca-si aminteste de Johnny(Gioni) si de sora mea cu care a fost colega la facultatea de limba engleza. Va multumesc, George Stavri

 • Madalin Focsa a scris in Iulie 2, 2011 la 11:24 //

  Va rog nu mai induceti publicul in eroare. Chiar titlul mi-a atras atentia. In realitate nu a fost Sincron PRIMA pe acest drum. Tot Phoenixul a fost deschizator de drumuri, fiind infiintat sub numele SFINTII cu 2 ani de zile inaintea Sincronului.
  Nu intamplator, CELE MAI VECHI INREGISTRARI in acest stil (folclor pe ritmuri beat), dateaza din 1965 si sunt ale Sfintilor. Ele exista in arhiva radio, pe una dintre ele o puteti asculta online aici: http://www.trilulilu.ro/madalinfocsa/aa36b650f487ed

 • Berende Victoria a scris in Iunie 30, 2014 la 11:21 //

  Doamne, ce muzica!!!! Sotul a gasit pe youtube(multumim celei/celui ce a postat!)”muzica usoara romaneasca 4.Eu am trait in Romania pana la 30 de ani,(m-am nascut in 69), dar n-am auzit de Gabriela Teodorescu. Cum se poate asta? De ce erau invitate la televizor atat de des ” tatele goale” si aceste valori au fost date vadit uitarii? Rusine televiziunilor romanesti pt ca vor si au reusit sa indobitoceasca poporul roman!
  Draga Gabriela Teodorescu, ma bucur ca va merge bine in Italia. O se le arat copiilor mei muzica si sufletul dumneavoastra si a celor ca dumneavoastra . Multumim pt tot! Cuvintele sunt prea putine! Victoria Berende

LASA UN COMENTARIU

COMPLETEAZA TOATE CAMPURILE PENTRU A LASA UN COMENTARIU. Adresa de email nu va fi facuta publica.


http://viagraonlineplus.ch/